WOC Zuid evaluatie Seizoen 2015-2016

Beste sporters en ouders van WOC Zuid.

De vakantie staat voor de deur/of is reeds begonnen.
Terugkijkend op afgelopen seizoen kunnen we concluderen dat de inzet van de sporters naar volle tevredenheid heeft plaatsgevonden. En we hopen dan ook dat een ieder afgelopen jaar die progressie heeft geboekt die men voor ogen had.

Terugkijkend kunnen we een aantal zaken benoemen;

Landelijke B meisjes.
Na een foute start aan het eind van seizoen 2014-2015 konden we op dat moment nog geen duidelijkheid geven of het WOC onder de naam PSV een meisjes team mocht afvaardigen in de landelijke B competitie. Na vele gesprekken hebben we het toch voor elkaar gekregen zodat ook onze regio een meisjes B team had welke deel kon nemen aan de landelijke B competitie van de WFN.
De uiteindelijk 3e positie in de reguliere competitie geeft aan dat we recht van spreken hebben gehad. Het blijkt dus dat we aansluiting hebben met de rest van Nederland (in ieder geval in deze leeftijdsklasse). Ook voor komend seizoen is een meisjes B team door ingeschreven (door PSV) welke gevuld zal worden door de meisjes die bij het WOC trainen.

Start trainingen
In September 2015 zijn we weer begonnen met de eerste trainingen in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion, de thuisbasis van WOC Zuid. Ook dit jaar hebben we weer voldoende aanvoer gehad van spelers vanuit onze regio.

Wedstrijden.
Aan het begin van het seizoen is er in samenspraak tussen de KNZB en diverse WOC/RTC’s afgesproken dat er een aantal toernooien zouden plaatsvinden in Zeist, voor de leeftijdsgroepen van de D en C jeugd. Helaas is er niet voldoende aandacht gegeven aan deze wedstrijden waarbij de geplande wedstrijden niet aan de verwachtingen hebben voldaan die de sporters en wij als WOC Zuid daarbij hadden. Achteraf zijn deze speelrondes gebruikt door de bondscoaches om spelers te selecteren voor de diverse Jong Oranje lichtingen.
Gezien deze problematiek hebben wij de KNZB dan ook verzocht om in de toekomst duidelijker te communiceren waar deze wedstrijden voor zijn bedoeld (selectie wedstrijden).
Het bestuur van de KNZB is van mening dat WOC’s bedoeld zijn voor extra trainingen en niet voor het spelen van wedstrijden. Wij als WOC Zuid zijn van mening dat trainingen voorop staan, maar dat wedstrijden in het leerproces wel zaken kunnen bespoedigen.

Stage Barcelona.
Van 25 Oktober tot 1 November 2015 zijn we wederom afgereisd naar Barcelona.
Uit de inventarisatie die gedurende die week heeft plaatsgevonden, alsmede de sfeer die er was kunnen we concluderen dat het wederom een zeer geslaagde week was. Natuurlijk zijn er enkele zaken voorgevallen die niet wenselijk waren maar alles bleef binnen de marge die we hadden.
De nadruk deze week lag op het leren omgaan met meerdere trainingsmomenten per dag. Hoe reageert je lichaam op dit soort prikkels. Voor sommige sporters verliep dit zonder problemen en voor sommige sporters was de intensiteit soms net te hoog. In de ochtend trainden de meisjes in het bad van CN Barcelona aan het strand terwijl de jongens trainden in het ballonbad op de Montjuïc. In de avond hadden we weer wedstrijden gepland staan voor iedere groep.
Barcelona kent vele clubs en diverse verenigingen hebben we bezocht alsmede een bezoek aan Sabadel. Dit jaar hadden we eenmaal de beschikking over een gast trainer uit Spanje alsmede twee mannen van het Nederlands team (Thomas Lucas en Robin Lindhout) die de ene dag bij de meisjes meehielpen en de andere dag bij de jongens.
Overall kunnen we stellen dat de stage geslaagd is geweest. Natuurlijk zijn er zaken te verbeteren zoals reistijd voor de sporters naar de training alsmede naar de wedstrijden waardoor zij soms laat terug waren voor de warme maaltijd. Dit hebben we meegenomen voor de toekomst.

Sporter Volgsysteem.
Afgelopen jaar zijn we begonnen met de invoering van een sporter volgsysteem.
De trainers hebben afgelopen jaar kennis gemaakt met dit programma zodat ze in het nieuwe seizoen (zie website www.waterpolo-6.nl) hier volledig mee aan de gang kunnen. Wij hopen met dit nieuw ontwikkelde systeem onze sporters nog beter te kunnen volgen/monitoren in hun ontwikkeling voor de lange termijn. Vanaf het seizoen 2016-2017 zullen alle sporters in dit systeem worden opgenomen en hun vaardigheden zullen worden beoordeeld.

Vooruitblik
Komend jaar hebben wederom enkele uitdagingen met elkaar.
De KNZB heeft de wens uitgesproken dat er in de regio’s een RTC structuur wordt opgebouwd waarbij er meerdere trainingen per week zouden moeten zijn. Gezien de grootte van onze regio is dit op dit moment nog geen optie maar we blijven onderzoeken op welke manier dit wel zou kunnen in de toekomst. Daarvoor zullen wij als WOC Zuid gesprekken aangaan met de diverse partijen die daarbij betrokken zijn (KNZB-NOC/NSF-Topsport Brabant-Gemeente-Provincie-LOOT scholen).

Voor nu wensen wij iedereen een fantastische vakantie en hopen een ieder die nog mag deelnemen aan het WOC komend seizoen terug te zien.

Met sportieve groet,

Ronald Lindhout en Egbert de Groot
logo WOC-Zuid 150x75 38kb origineel

Comments are closed.