Zondag 17 maart 2013, “D-day” voor WOC-competitie 2012-2013

Vroeger dan voorgaande jaren was het zondag 17 maart al weer tijd voor de laatste wedstrijden van de WOC-competitie 2012-2013, de finaleronde dus. Doordat de meisjes B al uitgespeeld waren (als 6e geëindigd) kwamen deze dag nog 5 van de 6 teams van WOC Zuid in actie.

De dag begon met twee wedstrijden in het nieuwe bad in Utrecht waar de jongens D en jongens C het mochten opnemen tegen hun leeftijdsgenoten van WOC Talent Centraal. In beide leeftijdsgroepen ging het om de wedstrijd om de derde en vierde plaats. De “buit” werd wat dat betreft eerlijk verdeeld want nadat jongens D behoorlijk geflatteerd met 16-8 naar de 4e plek waren verwezen wisten de jongens C na een naar verluid meer spannende dan goede wedstrijd een 4-5 zege uit het water te slepen en daarmee de 3e plaats te bemachtigen.

Later op de middag was het in het Pieter van den Hoogenband stadion de beurt aan de meisjes D, jongens B en tot slot de meisjes C om hun laatste wedstrijd aan te gaan.

De meisjes D speelden het duel om de 5e en 6e plek tegen WOC Oost (TCON). Van begin af aan liet Zuid het betere van het spel zien. Veel meisjes moesten duidelijk wennen aan de breedte van het speelveld maar Zuid legde enkele fraaie combinaties neer waarbij goed gebruik werd gemaakt van de aanwezige snelheid. Verdedigend werd de boel goed dicht gehouden, pas tegen het einde van de wedstrijd verslapte de concentratie wat. De winst en de 5e plek kwamen echter geen moment in gevaar, 14-6 voor Zuid.

Jongens B had dezelfde tegenstander (WOC Oost) voor hun duel om de derde en vierde plaats. De tribunes hadden zich inmiddels aardig gevuld en de jongens hadden er zin in, ze verlegden het veld zelfs naar een lengte van 30 meter. Al snel in de eerste periode eiste één van de scheidsrechters een belangrijke rol voor zich op door één van de spelers van Zuid een UMV + rode kaart aan de polobroek te smeren. Een door velen onbegrepen, en na het bekijken van de videobeelden onbegrijpelijke, beslissing die er misschien mede voor zorgde dat Zuid even uit z’n doen was en in de eerste periode een 1-4 achterstand opliep. Vanaf periode 2 werd er een tandje bijgeschakeld, kwamen ballen net wat beter aan en werd de gevaarlijkste angel uit het aanvalsspel van WOC Oost gehaald. Zuid liep langzaam maar zeker in, kwam langszij en zwom uiteindelijk verdiend ver weg. Het aanvalsspel was gevarieerder en er werd ook achterin door het gehele team hard gewerkt. Na 4×8 minuten kwam dat ook op het bord tot uiting : 12-6 en een 3e plek. Een bijzonder mooi resultaat voor een groep die 2 jaar geleden maar nipt de 7e plaats wist te bemachtigen.

Het klapstuk van de dag werd de wedstrijd tussen de meisjes C van WOC Zuid en WOC Noord Holland, een echte finale om plek 1 en 2.

Na een seizoen met enkel overwinningen, waaronder ook op Noord Holland, was de hoop op/ het geloof in een goede afloop bij Zuid vooraf zeker aanwezig en bij die hoop werden ze gesteund door een flinke supportersschare. Ook uit Noord-Holland waren er behoorlijk wat supporters dus veel meiden zullen met de nodige spanning aan het duel begonnen zijn. Zuid kende een flitsende start, 2-0 na dertig seconden, maar Noord Holland hield het hoofd koel en wist dat er nog bijna een hele wedstrijd te gaan was. Langzaam aan kwamen de bezoekers dan ook dichterbij en in de tweede periode langszij en zelfs voorbij. Zuid leek onvoldoende antwoord te hebben op het sterke midvoorspel van Noord Holland. De spanning werd enkele Noord Hollandse toeschouwers blijkbaar iets te veel en zij meenden dat te moeten uiten door één van de scheidsrechters met lege(dat dan nog wel) flesjes te ‘bekogelen’. Die was daar uiteraard niet van gediend en liet het betreffende tribunedeel ontruimen.

Nu was de spanning ook wel zinderend en in de 3e en 4e periode wist Zuid enkele malen een achterstand goed te maken en langszij te komen. Nadat in de hectische slotperiode ook nog de coach van Noord Holland met 2x geel = rood het bad moest verlaten waren de Noord Hollandse meiden aan hun eigen inzicht overgeleverd. Ze toonden daarbij een geweldige mentaliteit en koelbloedigheid en wisten uiteindelijk met 12-13 verdiend de winst in deze wedstrijd en daarmee het kampioenschap veilig te stellen.

Zuid was er dichtbij, had het kijkend naar het hele seizoen misschien ook wel verdiend maar finales zijn er nu eenmaal om gewonnen te worden. Kijkend naar de progressie dit seizoen komen er de komende jaren echter ongetwijfeld weer nieuwe kansen.

Met één 2e plaats, twee 3e plaatsen en telkens één vierde, vijfde en zesde plek kunnen de WOC-teams, spelers en coaches, over het algemeen genomen terugzien op een succesvol seizoen 2012-2013. Was Zuid enkele jaren geleden samen met Noord Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) nog het ‘lelijke WOC-eendje’, ondertussen wordt er her en der al flink rekening gehouden met teams en sporters uit het zuiden. Dat valt ook terug te zien aan de uitnodigingen om deel te gaan nemen aan de centrale trainingen van de KNZB die steeds meer WOC Zuid-sporters ontvangen. We gaan verder!

Comments are closed.